Zoek wat er nog over is (Afl. 33)

4 July 2021, 10:24 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Rotterdam heeft een rijke historie en die is uiteraard onuitputtelijk. Iedere dag opnieuw wordt het verleden aangevuld met tal van kleine feiten. Via beeld en tekst voegen zij iets toe aan onze gemeenschappelijke (contemporaine) geschiedenis. Journalisthistoricus Joris Boddaert beschrijft iedere zondag in deze rubriek een Rotterdamse foto. Meestal is het fotografisch beeld onbekend en van langer geleden.
Reacties: [email protected]

Luchtfoto

Sommige vriendschappen bepalen op belangrijke wijze je eigen toekomst. Najaar 2008 ontmoet ik Ton Hermans, geboren in 1929. Ton is stedenbouwkundige, beeldend kunstenaar en bovenal een zeer kundig fotograaf. Zijn collectie Rotterdam-foto’s is fenomenaal, met méér dan tienduizend opnamen, uitgespannen over een periode van 60 jaar. Ton is gehuwd en heeft vier kinderen, elf kleinkinderen en tevens elf achterkleinkinderen. Hij heeft mij sinds 2011 zeer dikwijls vergezeld op mijn vele, vele functionele kroegentochten. Neen, niet om een ‘versnapering’ te vatten. Wij waren altoos op reportage om interieur en exterieur van talloze kroegen vast te leggen. Ton met zijn camera en ik met pen en bloknoot. Niet één jaartje. Neen, wij zijn al TIEN jaar lang samen actief!

Ton Hermans is dus 92 jaar, heeft wat moeite met mijn snelle pas, maar verder verloopt onze documentaire arbeid voorspoedig. Dit keer zijn Rotterdamse eetzaken het centrale onderwerp. Ton is tamelijk bijzonder, dat staat vast. Natuurlijk hebben wij wel eens een aanvaring. Dat hoort bij vriendschap. Gelukkig brengt ‘humor’ en onze gezamenlijke liefde voor de wereldstad Rotterdam ons altijd weer samen. Wanneer mijn restaurantboek in 2023 uitkomt, schenk ik Ton officieel het tweede exemplaar.

Ter zake. Eind mei jl. vertoef ik in Tons Kralingse appartement. Wij moeten wat foto’s selecteren vanaf beeldscherm. Ik ontdek, half verscholen onder wat paperassen, een fraaie KLM-luchtfoto van onze stad. Ik vermoed een opname van circa 1935. Ton zegt spontaan: ‘Joris, die foto mag jij houden’. Ik ben als een kind zo blij en ter plekke beslis ik dat deze foto onder ‘curiosa’ in mijn nieuwe boek wordt geplaatst. Uiteraard past deze fraaie opname ook in deze rubriek. Ik heb al met Aviodrome (Lelystad) gebeld, die de KLM-collectie beheert. Ik heb mijn komst gemeld. Misschien wil Ton wel mee. Mijn doel? Vele tientallen andere (onbekende!) vooroorlogse 010-luchtopnames ter plekke bekijken. De kracht van deze fotoprint is dat ie zo scherp is. De fototechnieken van 85 jaar geleden waren al zeer professioneel ontwikkeld. Het Bolwerk, het Witte Huis. Plan C, de Oude Haven en het Beursstation, wat staat het er vredig, uitnodigend bij. Het blijft bizar dat vrijwel alles wat u ziet op 14 mei 1940 door talloze Duitse brandbommen totaal werd vernietigd.